Kerstin Westholm, tf landstingsdirektör Uppsala län. Foto: Johan Wahlgren
Kerstin Westholm. Foto: Johan Wahlgren

Sparkade direktören är tillbaka

"Hon har god, bred kunskap om landstinget"
1:36 min

Kerstin Westholm gör comeback som landstingets högsta tjänsteman. Landstingsstyrelsen har utsett henne till tillförordnad landstingsdirektör i väntan på att en ny direktör rekryteras.

– Hon har god, bred kunskap om landstinget och dess verksamhet. Hon är lyhörd och vet vad det innebär att jobba i en politiskt styrd organisation, säger Börje Wennberg, landstingsstyrelsens nuvarande ordförande (S) om valet av Westholm.

Förra veckan fick Eva Ljung sparken från uppdraget efter knappt två år på posten. Kerstin Westholm var innan dess högsta chef för Uppsalas landsting fram till 2013, då den dåvarande landstingstyrelsen ordförande, moderaternas Erik Weiman, meddelade att hon fick sparken.

Nu gör Westholm comeback på samma post – men den här gången som en tillfällig lösning fram tills en ordinare landstingsdirektör anställs. Hon får fortfarande avgångsvederlag efter avskedet men ska nu inte få dubbla ersättningar när hon börjar jobba.

Erbjudandet om jobbet som högsta chef för landstinget i ett halvårs tid kom i helgen - det var inte ett svårt beslut att tacka ja, säger Kerstin Westholm:

– Det kändes naturligt att tacka ja eftersom jag har stort engagemang i landstinget och har en kort startsträcka, säger Kerstin Westholm.

Blev du förvånad över att få frågan?

– Ja, jag blev överraskad, men glad över att få gå in igen, säger Kerstin Westholm.

Hon är tillförordnad landstingsdirektör till oktober, men det kan ändras. Det beror på när den nya landstingsdirektören tillträder. Westholm säger sig inte ha några "hard feelings" gentemot landstinget trots att hon fick sparken 2013.

– Nej, mitt engagemang är stort, så jag känner inte så, säger Kerstin Westholm.

Eva Ljung satt mindre än två år som landstingsdirektör och den förre som fick sparken går in som tillfällig lösning. Att det blir byten av landstingets högste chef så här tätt i tid finns det risker med, säger Socialdemokraternas Börje Wennberg.

– Det är inte optimalt. Det finns alltid en risk att man tappar tempo. Nu tror jag att vi klarar det den här gången, men det finns en viss risk, säger Börje Wennberg (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".