Starka reaktioner på terrordåden i Köpenhamn

"Är rädd att det håller på att hända igen"
1:56 min

Helgens terrordåd i Köpenhamn, där två civila dödades och flera poliser skadades, skakar om. Susann Levin från Uppsala är judinna har reagerat starkt på det som inträffat.

Susann Levin är ett så kallat överlevandebarn. Hennes mamma satt under andra världskriget i koncentrationslägrena Auschwitz och Bergen-Belsen. Något som kommit att prägla även hennes liv. Hon drar den senaste tidens terrordåd med antisemitiska förtecken till dåtidens judeförföljelser.

- Det är overkligt på något sätt, säger hon och fortsätter.

- Jag har alltid, sedan jag var liten varit rädd att det här skulle kunna hända igen. Och det var det jag kände, att det är ju nästan så att det håller på att hända igen nu.

- Man har ju olika sätt att reagera på. Man kan ju ha det här sättet att reagera på att: här i Uppsala händer det ändå ingenting. Men när någon säger så, det har jag hört röster igår som sa, då blir jag ännu räddare. För jag minns hur mamma berättade hur det var i Ungern. Det var ju precis så man sa, det skulle inte hända någonting, inte behövde man lämna Ungern. Det fanns de som lämnade 1938 och som reste till Palestina, och de överlevde.

Den senaste tiden har hotbilden mot olika religösa grupper ökat, senast och enligt polisen har man ytterligare höjt beredskap i länet.

Ett ökat samarbete europeiska länder emellan för att förhindra liknande händelser, och att förebygga radikalisering bland ungdomar, tror moderaternas partiledare Anna Kinberg-Batra, som besökte Enköping idag, är viktiga medel för att bekämpa terrorismen.

- Här behövs det ju samarbete mellan Polis och andra myndigheter mellan länder. Och att vi i Europa inte är naiva inför att vi har väldigt allvarig terrorism omkring oss som hotar vårt öppna samhälle. Och då måste vi hjälpas åt och säkert göra mer för att försvara vår öppenhet mot det.

- Är Europa naivt idag, tycker du?

- Jag hoppas inte det, och jag är inte det och vi ska inte vara det. Här behöver vi både hårda tag mot brott och medvetenhet om att det här hotet, inte minst från IS, och den terrorismen är mycket allvarligt. Vi måste både försvara öppenheten - och ta i ordentligt tillsammans med andra länder mot den terrorism som vi faktiskt ser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".