Kristdemokraterna Ebba Busch Thor och Tuve Skånberg. Kollage: SR
Kristdemokraterna Ebba Busch Thor och Tuve Skånberg. Kollage: SR

Busch Thor anses inte tillräckligt konservativ

Kritiseras för försvar av abort och homosexuellas rätt att adoptera
3:06 min

Nu träder en tung representant för Kristdemokraternas värdekonservativa del fram och säger att han inte vill se Ebba Busch Thor som ny partiledare.

Efter beskedet i Ekots lördagsintervju om att hon oreserverat står bakom den svenska abortlagstiftningen och att homosexuella och ensamstående ska ha rätt att adoptera barn, anser Tuve Skånberg att Ebba Busch Thor inte kan komma ifråga för uppdraget.

- När hon tömde allt vad Kristdemokraterna har kämpat för, men några få svar i Lördagsintervjun, så kände jag att det är inte min kandidat.

Två kvinnor tonar i dagsläget fram som huvudkandidater till partiledarposten i Kristdemokraterna.

Den ena är Acko Ankarberg Johansson - som i dag är partisekreterare - och bedöms stå för samma politiska linje som Göran Hägglund.

Den andra är kommunalrådet i Uppsala, Ebba Busch Thor, som brukar anses ha stöd av partiets mer värdekonservativa företrädare.

Ebba Busch Thor frågades ut i Ekots lördagsintervju i lördags - och sade bland annat att hon tycker att homosexuella och ensamstående ska få adoptera barn, något som går emot partilinjen.

Hon försvarade också svensk abortlagstiftning.

- Låt mig vara väldigt tydligt, då: jag ifrågasätter inte att vi skulle ha möjlighet att göra aborter upp till vecka 22, med Socialstyrelsens tillåtelse.

Efter uttalandena i Ekots Lördagsintervju säger nu alltså riksdagsledamoten Tuve Skånberg - som tillhör Kristdemokraternas värdekonservativa gren - att han inte vill ha Ebba Busch Thor som partiledare.

- Hon gav ett tydligt besked: jag är mer liberal än vad Kristdemokraterna är. Och jag är konservativ, men inte värdekonservativ. Ebba framstår som ointressant för mig. Det är viktigt att man står upp för de kristdemokratiska värderingar, inte för att de är gamla, utan för att de är bra.

Kristdemokraternas ställningstagande i adoptionsfrågan handlar om att barn behöver en mamma och en pappa, förklarar Tuve Skånberg.

När det gäller abort anser partiet att det är ett etiskt dilemma, säger han.

- Vi problematiserar detta, vi säger att det inte är lätt. Jag tyckte att Ebba svarade som att det är carte blanche upp till vecka 22, med Socialstyrelsens tillstånd. Det är inte jag med på, det är betydligt svårare än så.

Tuve Skånberg drar nu slutsatsen att Acko Ankerberg Johansson är rätt person att efterträda Göran Hägglund.

- Hon är kunnig, hon är duktig. Hon är en bra debattör. Jag ser hur hon samlar partiet. Jag har i fem år följt henne i partiet.

Men frågan är inte långt ifrån avgjord. Roland Utbult - som också han är riksdagsledamot för Kristdemokraterna - vill däremot se Ebba Busch Thor som ny partiledare.

- Jag tycker att hon är framtiden, och hon vågar ta ställning, hon är skicklig debattör, med lyskraft.

Roland Utbult poängterar också att Busch Thor är förankrad i kristdemokratisk ideologi och att hon tillför energi och glöd:

– Och så har hon en viktig egenskap: Hon berör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".