Jenny Kjellberg om varsel på Relacom
Jenny Kjellberg är en av de 19 som varslas när teknikföretaget Relacom säger upp nästan 500 anställda. Foto: Niklas Clarksson/Sveriges Radio

Oro på teknikföretag efter varsel

"Jobbigt att inte veta hur det ska bli"
1:34 min

Osäkerheten är stor hos de 19 personer i Uppsala som berörs av varslet på Relacom. Varselbeskedet kom efter att teknikföretaget förlorat sitt kontrakt med TeliaSonera.

Jenny Kjellberg har varit anställd på Relacom i åtta år och hon har svårt att ta in beskedet.

– Ja, det är jättetråkigt. Man förstår inte riktigt att det ska bli som så. Vi har jobbat ihop så länge, ja vi är ett gott gäng. Vi är som en liten familj, så det känns trist, säger Jenny Kjellberg som är servicechef på Relacom.

På ett litet kontor ute i Boländerna i Uppsala sitter Relacoms anställda. Här är det 19 personer som tvingas gå, nu när teknikföretaget varslar nästan 500 personer i hela Sverige. Detta efter att man förlorat ett kontrakt med TeliaSonera om att sköta underhållet på det fasta telefonnätet. Jenny Kjellberg vittnar om en osäker stämning.

– Vi är ju vana med att ha lite resor hit och dit för alltihopa. Det är nya avtal som skrivs och det är inte första gången det har blivit neddragningar på Relacom eller inom den här branschen överhuvudtaget. Det är klart att de som har lån och familj känner att de är lite pressade. De tycker nog att det är jobbigt att inte veta hur det ska bli i framtiden.

Nu kommer det istället bli andra entreprenörer som tar över driften. Karl-Göran Svensson, som är vd på Relacom säger till P4 Uppland att de som varslats i Uppsala med hög sannolikhet kommer att få anställning hos de nya entreprenörerna. Jenny Kjellberg delar den uppfattningen, men några garantier finns inte.

– Ja, jag vet ju vad vi har gjort under den här tiden som vi har jobbat här och att vi behövs alltihopa. Vi är underbemannade redan nu, så jag tror att El-tel och Ericsson behöver oss, säger Jenny Kjellberg.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".