Politikerna får mer makt i landstinget

1:35 min

Politikerna i Uppsala läns landsting ska få mer makt. Det har den rödgröna majoriteten drivit igenom, under protester från den borgerliga alliansen. 

Det handlar om vem som ska utse cheferna för de olika förvaltningarna inom landstinget. Hittills har det varit landstingsdirektören, alltså den högsta tjänstemannen, som utsett de övriga cheferna. Men i fortsättningen blir det politikerna i landstingsstyrelsens arbetsutskott som utser förvaltningscheferna. Ett olyckligt beslut, anser Centerpartiets oppositionsråd Johan Örjes.

– Jag tycker att det är en olycklig politisering av anställning av tjänstemän. Jag vill att det ska vara ordning och reda och tycker att det är bra om det är landstingsdirektören som anställer underlydande förvaltningschefer, säger Johan Örjes.

Vad är det som kan vara negativt?

– Jag tror att det kan bli svårt att veta vem man egentligen ska svara inför, vem som är den närmaste chefen. Jag tror att det kan bli problem om man politiserar tillsättningen av tjänstemän på det sättet man nu gör från vänstermajoriteten i landstinget.

Den borgerliga alliansen reserverade sig mot beslutet, som röstades igenom i landstingsstyrelsen av den rödgröna majoriteten under ledning av Socialdemokraternas Börje Wennberg.

– Det är en demokratiskt styrd organisation, det är en politisk organisation, och då har jag svårt att förstå att det skulle vara något fel att man ger politisk legitimitet åt de personer som får dessa ansvarsfulla och tunga uppdrag. Under de två senaste mandatperioderna har det till och med varit så att det har varit landstingsstyrelsens ordförande som har lett rekryteringsgrupperna trots att det varit landstingsdirektören som haft till uppgift att fatta det formella beslutet. Så i praktiken har det här redan varit fullt genomfört, säger Börje Wennberg (S).

Johan Örjes tycker att det är olyckligt att politisera tillsättningarna, vad svarar du på det?

– Jag tycker att det är naturligt att man ger legitimitet år cheferna och att det är det politiska organet som gör det, säger Börje Wennberg, landstingsstyrelsens ordförande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista