Överviktig man. Foto: TT
Överviktig man. Foto: TT

Hanna (C) gillar förslag om mindre bidrag till överviktiga

8:04 min

Lägre bidrag för människor som inte deltar i behandlingar mot sin ohälsa, till exempel fetma. Det förslaget har Storbritanniens premiärminister David Cameron lanserat. Centerns oppositionsråd i Uppsala Stefan Hanna tycker idén är klok.

– Då är det här ett tänk, både kring att motivera människor att delta i behandlingar för att de ska bli bättre och bli självförsörjande. Och sen så är det ju att faktiskt ställa krav. Om han har alla de här rättigheterna, då är det också rimligt att matscha det mot skyldigheter, säger Stefan Hanna.

Ylva Trolle Lagerros, läkare och forskare vid Karolinska institutet, ser problem med Camerons förslag.

– Alla som har gjort livsstilsförändringar vet ju att det handlar mycket om motiviation. Jag kan snarare tycka att det är någon slags utpressning att lägga upp systemet på det här sättet. Om jag som behandlare skulle ha patienter, som om de inte lyckas inte får ut sina barnbidrag. Jag tycker det blir en etisk komplicerad fråga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista