Socialdemokraternas ordförande i Sigtuna Lars Bryntesson. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio
Socialdemokraternas ordförande i Sigtuna Lars Bryntesson. Foto: Johanna Sjöqvist/Sveriges radio

Sigtuna kommun lånar ut lokal till polisen

Lars Bryntesson (S): Angelägna att stärka trygghetsarbetet
1:32 min

Sigtuna kommun tänker öppna en egen polisstation - eller i alla fall öppna upp en lokal i kommunhuset i Märsta för polisen.

Bakgrunden är att närpolisstationen i Märsta kommer att stängas i och med polisens stora omorganisation.

– Vi har bestämt oss för att erbjuda polisen en lokal i kommunhuset eftersom vi är väldigt angelägna om att stärka trygghetsarbetet. Då är det helt vitalt att vi har ett nära samarbete mellan kommunen och polisen, säger Lars Bryntesson, (S), kommunalråd i Sigtuna.

Även om kommunen öppnar en lokal för att underlätta kontakten, gör Lars Bryntesson inte direkt vågen inför förändringen

– Det klart att jag inte är nöjd med att vi blir av med polisstationen. Jag hade gärna sett en lokal polisstation i Märsta men det är utanför vårt område, säger Lars Bryntesson. 

Det är polisens stora omorganisation som ligger bakom. Stockholms län har idag ett drygt 40-tal polisstationer, men förändringen innebär att ett tjugotal närpolisstationer stängs och resurserna koncentreras i större områden som är bemannade dygnet runt. 

Tom Johansson, kommissarie vid polisens regionkansli, säger till P4 Stockholm.

– Det är inte polisstationen som är avgörande för polisen närvaro, utan det viktiga är att det finns poliser på plats. Vi ska absolut inte försvinna från något område utan vi ska finnas till mycket mer, avslutar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".