De barn som behöver hjälp och stöd ska få det skyndsamt, säger Ilona Szatmari Waldau (V). Foto: Niklas Clarkson/SR.
De barn som behöver hjälp och stöd ska få det skyndsamt, säger Ilona Szatmari Waldau (V). Foto: Niklas Clarkson/SR.

Kritik mot att ärenden om barn som far illa drar ut på tiden i Uppsala

"Nej, det ska inte vara så här"
1:55 min

Socialnämnden i Uppsala har fått kritik för bland annat hur man hanterat ärenden där barn farit illa och efter upprepade klagomål har nu Inspektionen för vård och omsorg, IVO, begärt förbättringar.

– I Uppsala ska vi utgå från barnet i centrum och de barn som behöver hjälp och stöd ska få det skyndsamt. Det är dit vi måste nå och det är bara att beklaga att det har gått så många år utan att vi har nått dit, säger Ilona Szatmari Waldau (V) som är ordförande i Socialnämnden.

Det är efter upprepade klagomål som socialnämnden i Uppsala blivit granskat av IVO, inspektionen för vård och omsorg. Bland annat kritiserar de hur socialnämnden hanterat fall där det finns oro för att ett barn har blivit utsatt för fysisk eller psykisk misshandel. I flera fall så framgår det inte om man gjort en utredning om barnet behöver skydd eller inte.

– Jag är visserligen ordförande i socialnämnden, men jag har ingen inblick alls i hur den tidigare socialnämnden för barn och unga, under borgerlig ledning, fungerade. Och hur det kom sig att den typen av saker kunde hända. Det enda jag kan konstatera är att det får inte gå till så, vi måste dra lärdom och se till så att vi i den nya socialnämnden inte upprepar dem misstagen.

En stor brist verkar även vara att ärenden drar ut på tiden. Det tog åtta månader att ta reda på om ett barn ville träffa sin vårdnadshavare och cirka en månad innan en överklagan lämnats in till domstol, något som normalt ska ta en vecka. Ska det vara så här?

– Nej, det ska inte vara så här. Allting ska ju göras skyndsamt eftersom man hela tiden ska ha barnet i centrum. Men vet också att socialsekreterarna, framför allt dem som jobbar med barn och unga, har varit otroligt pressade. Men det är en förklaring till att sådant kan hända, det är inget försvar. Utan det gäller för oss som nämnd att undanröja problem och se till att det blir bättre.

För att komma tillrätta med problemen satsar kommunen nu tio miljoner på förebyggande insatser och ytterligare fem miljoner på myndighetsutövningen. Men när kraven ska vara uppfyllda kan inte Ilona Szatmari Waldau svara på.

– Genom att vi nu lägger till pengar för att kunna anställa fler så hoppas jag att vi ska komma tillrätta med en stor del av problemen i alla fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".