Mohamad Hassan, Folkpartiet. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Mohamad Hassan. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Efter kritiken vill FP se förändringar i färdtjänsten i Uppsala

"Vi måste vara lyhörda och det är därför vi agerar nu"
2:07 min

Efter den storm av kritik som riktats mot färdtjänsten i Uppsala sen den gjordes om, vill nu Folkpartiet att kommunen lyssnar på kritikerna och kräver flera förändringar.

Bland annat vill de att kravet på samåkande begränsas, säger oppositionsrådet Mohamad Hassan som menar att det är dags för politikerna att rätta till det som blev fel.

– Politiker ska kunna våga fatta svåra beslut, och det har vi gjort. Men vi ska också kunna vara lika modiga och lyssna på kritiken och parera beslut vi fattat. Samtliga partier har varit eniga kring färdtjänsten, och jag har tagit del av alla synpunkter i tidningar, i Radio Uppland och som kommit in till kommunen, och då måste vi vara lyhörda och det är därför vi agerar nu, säger Mohamad Hassan (FP).

Vilken del av kritiken har ni fäst er mest vid?

– Det är framför allt resetiderna. En resa som förut tog 20 minuter kan nu ta flera timmar och det är helt oacceptabelt.

Folkpartiet föreslår att en restidsgaranti införs för att sätta stopp för orimliga restider, att färdtjänstresor ska kunna beställas dygnet runt för att ge större möjlighet till spontanresande till skillnad från i dag då resor bara kan beställas fram till klockan 22 på kvällarna.

Folkpartiet vill också återinföra systemet med fri ledsagare i stället för att behovet av ledsagare ska prövas för varje resenär, och dessutom vill partiet i samarbete med landstinget se över möjligheten att införa fria resor med buss och pendeltåg för alla länsinvånare med funktionsnedsättning.

Löser de här åtgärderna alla problemen?

– Det kommer tyvärr inte lösa det största problemet, möjligheten att själv välja taxibolag. Jag är för valmöjlighet och för att människor själva ska få bestämma, men på den punkten har domstol gått emot Uppsala kommun och vi kan inte backa den delen, men allt annat borde vi kunna parera. säger Mohamad Hassan.

Men ni vill inte frångå tanken med samåkning?

– Med vårt förslag ska man inte ha samåkning som norm utan som ett tillägg, och att flexibilitet gäller så att man antingen åker ensam eller samåker. Samåkning har lett till att man får åka runt, runt, runt i flera timmar, men om vi inför restidsgaranti så kan inte det bli ett problem framöver.

Det låter som att era förändringar kan kosta en del pengar?

– Nej, de behöver faktiskt inte göra det, avslutar Mohamad Hassan (FP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".