Asylboendet i Härjarö kan få användarförbud

"Vi har uppmanat dem att upphöra med verksamheten"
2:03 min

Asylanläggningen i Härjarö i Enköpings kommun kan komma att åläggas med användningsförbud. I går inspekterade kommunens miljö- och byggnadschef Henrik Bengtsson asylboendet, som drivs av fastighetsbolaget Genova Property.

Bolaget saknar i dag bygglov för asylanläggningen som nu hotas av stängning.

– Vi uppmanade dem i förra veckan att upphöra med verksamheten. Det är jätteviktigt att det är säkert att bo på anläggningen med nödutgångar, brandlarm med mera. Och i dag finns inte bygglov och tillstånd för verksamheten. Nu kommer jag att rapportera till miljö- och byggnadsnämnden, då får vi se vilket beslut som fattas. Det finns möjlighet att det kan bli ett användningsförbud för de här lokalerna, säger Henrik Bengtsson, miljö- och byggnadschef i Enköping. 

Peter Bertilsson, ansvarig för asylboendet, säger att fastighetsbolaget Genova Property hela tiden gjort allt för att följa kommunens krav och tänker fortsätta med det:

– Att stänga ner anläggningen är ingen lösning för migrationsverket, för de boende eller för personalen. Vi har 25 barn här som gått i skolan en månad, ska de då ryckas från sin skolgång och sin trygghet? Människorna som kommit hit har upplevt fasansfulla saker och känner en stor trygghet här ute i Härjarö. Vi vill ha en tidsfrist och se till att detta blir ordnat, vi är ett seriöst fastighetsbolag och anstränger oss för att göra allt som kommunen begär av oss, säger Peter Bertilsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".