"Jag tycker att det är fruktansvärt, det mitt livselixir", säger Annika Gunnarsson. Foto: Niclas Clarkson/SR
"Jag tycker att det är fruktansvärt, det mitt livselixir", säger Annika Gunnarsson. Foto: Niclas Clarkson/SR

Planer på att riva bassäng på Akademiska

Reumatikern Annika Gunnarsson: "Fruktansvärt - det är mitt livselixir"
1:27 min

Imorgon, måndag ska landstinget fatta beslut om att riva varmvattenbassängen på Akademiska sjukhuset. Något som kommer att påverka dem som använder bassängen för rörlighetsträning.

 En av dem som påverkas är Annika Gunnarsson.

– Jag tycker att det är fruktansvärt, för det är som sagt mitt livselixir. Det är på grund av det som jag kan jobba och är så bra som jag är.

Annika Gunnarsson har haft en reumatisk sjukdom i 25 år. Hon tränar rörlighet i varmvattenbassängen på Akademiska sjukhuset tillsammans med reumatikerföreningen. Nu oroar hon sig för vad som ska hända om bassängen rivs.

– Våra föreningar har tider på Akademiska idag och vi kommer att bli utan. Och vi vet flera som vill komma in och det finns inte nya platser att få redan idag.

Sören Bergqvist är ordförande i produktionsstyrelsen på landstinget.

– Vi bygger ju hela den byggnaden och här har man kommit underfund med att man hellre använder dem här ytorna för andra saker.

Enligt Sören Bergqvist är det ungefär 4 patienter per vecka som behöver bassängen. I övrigt är det patientföreningar som till exempel Reumatikerföreningen som använder den. Och alla dem ska nu garanteras plats på Samariterhemmet i centrala Uppsala.

Kommer man inte stänga bassängen om inte detta kan garanteras?
– Så står det i ärendebeskrivningen, att man ska se till att alla de patientföreningar som använder den ska erbjudas plats på annat ställe.

Men Annika Gunnarsson tror inte det är möjligt.

– Nej, de är redan fyllda idag med patienter. Så att det finns inga fler platser. Jag hoppas att de tänker om, jag menar för det första är det ett universitetssjukhus. Vad har det tänkt göra med sina egna inlagda patienter? Och sen att vi får någonstans att vara och det finns ingen annanstans att vara idag. Jag tycker absolut att den ska vara kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".