Börje Wennberg (S) bakom spakarna. Foto Tomas Magnusson/Sveriges Radio.
Börje Wennberg (S) bakom spakarna. Foto Tomas Magnusson/Sveriges Radio.

I dag togs första spadtaget på sexvåningshuset Eldaren i Uppsala

1:45 min

Under pompa och ståt drog idag bygget av det nya sexvåningshuset strax öster om centralstationen i Uppsala igång. Ett hus som bland annat ska bli landstingets nya ledningskontor.

– Vi behöver nya, ändamålsenliga, moderna lokaler. Vi behöver samla våra förvaltningar, idag är vi spridda på ett stort antal olika fastighetskroppar runt om i stan. Vi får mycket bättre samordning om vi kan samla det i ett hus, säger Börje Wennberg som är socialdemokratisk ordförande för landstingsstyrelsen i Uppsala län.

Första spadtaget togs i dag till det nya huset som ska heta Eldaren och som ska ligga på den gamla parkeringen utanför godsmagasinet i centrala Uppsala. Och det är landstingsstyrelsens ordförande själv, Börje Wennberg, som sitter bakom spakarna på grävmaskinen.

Landstinget är en av hyresgästerna som ska flytta in när huset beräknas stå klart under hösten 2016.

Blir det dyrare för er att flytta hit?

– Jämfört med priset vi har idag så blir det något dyrare, men skulle vi rusta de lokaler vi har så skulle det bli ännu dyrare, säger Börje Wennberg.

Huset ska bli sex våningar högt, beräknas kosta 200 miljoner i runda slängar, och ska förutom kontorslokaler också husera vad man kallar en Urban bazaar.

Henrik Gidmark affärsutvecklare på bolaget Jernhusen som står bakom projektet förklarar.

– Det är samspelet mellan Eldaren och godsmagasinet, där vi kommer låta godsmagasinet få en ny framsida och öppna upp sina butiker och utbud, både på café och matsidan och de butiker som finns, säger han.

Vilka de övriga hyresgästerna är som ska flytta in vill Jernhusen inte säga något om i dagsläget.
Bibi Broström driver idag café alldeles bredvid det nya bygget. Och hon är positiv till de kommande förändringarna.

– Det ser spännande ut och jag tror hela det här området blir som en fin ny stadsdel i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista