Protester när hållplats dras in

1:25 min

De äldre på trygghetsboendet Snickaren protesterar. Deras busshållplats kan nämligen komma att dras in när Mjuka linjen 41 förlängs i höst. Och Jessica Holmgren Carlsson är en av de boende på hemmet.

Hur det blir med busshållplatsen blir klart först fram mot sommaren. 
- Det här är ett beslut och Färdtjänsten är ett annat och det är lika tokigt bägge delarna. Om inte färdtjänsten är ännu värre. Jag tycker det är vansinnigt.

Jessica Holmgren Carlsson får medhåll från de andra på trygghetsboendet Snickaren. Busslinje 41 är en del av Mjuka linjen, en linje som riktar sig till äldre och funktionshindrade. När linjen ska förlängas till Gränby Handelsplats, har landstinget beslutat att dra in hållplatsen utanför trygghetsboendet. Istället får de boende gå till Årsta centrum som ligger 300 meter längre bort, något som kan avgöra om man väljer att gå ut eller stanna hemma.
- Ja, det finns ju en gångväg, men är det vinter så är det halt och det är inte sandat. Och är du då gammal och du går, det är ju lätt hänt att du ramlar och då är du ju skadad. Du kommer inte fram till Årsta centrum.

Till UL och Landstinget har man bland annat lämnat en namnlista och en skrivelse där man förklarar hur förändringarna kan påverka de boende på Snickaren.
Bertil Kinnunen, ordförande i kollektivtrafiknämnden, menar att man lyssnat på deras åsikter och att beslutet nu håller på att granskas. Det kan bli så att man istället väljer att dra ner på avgångarna för att spara tid, men i nuläget ser det ut som att busshållplatsen försvinner.