Lega förordar Forssmed som KD-ledare

1:48 min

Efter att Lars Adaktusson (KD), som i dag deklarerat att han inte kandiderar till valet av partiledare för Kristdemokraterna, valt att förorda Ebba Busch Thor säger partiets andre vice ordförande David Lega att han anser att Jakob Forssmed är bäst lämpad att ledare partiet framåt.

– Jag har funderat ganska mycket på detta eftersom jag också har tillfrågats, och jag känner att han är den allra bästa kandidaten att leda partiet framåt, säger David Lega (KD).

Men Busch Thor har varit kommunalråd i Uppsala, har inte hon en massa erfarenhet därifrån som hon kan använda sig av som partiledare?

– Absolut, och jag är kommunalråd i Sveriges andra största stad. Och jag känner att jag inte har den erfarenhet som krävs utifrån att leda ett land. Det är en annan sak att förhandla om en budget på stadsnivå.

De senaste dagarna har det spekulerats om att EU-parlamentarikern Lars Adaktusson är på väg att ge sig in i Kristdemokraternas partiledarstrid. Men inför dagens utfrågning av huvudkandidaterna stänger han definitivt dörren till att efterträda Göran Hägglund. Det kunde Ekot rapportera under måndagsmorgonen.

Adaktusson väljer att i och med sitt beslut förorda en av de andra, nämligen Ebba Busch Thor från Uppsala.

– Hon kommer in med en tydlig vision, hon vet vad hon vill, hon har hög kompetens, och hon har entusiasm, vilket inte är minst viktigt, säger Adaktusson till Ekot.

Kristdemokraternas andre vice ordförande David Lega, som är kommunalråd i Göteborg, har också tidigare nämnts som möjlig kandidat. Men han avfärdar sig själv och förklarade i P1 Morgon under måndagen varför han anser att Jakob Forssmeds relativa anonymitet inte spelar någon roll inför nästa val.

– I och med att vi byter partiledare nu, när det är över tre år till nästa val, så tror jag inte det är ett problem. Oavsett vem vi väljer så är den personen väldigt känd inom tre veckor. Partiledare som sitter i riksdagen blir kända, så det är blir inga problem inför nästa val, säger David Lega.