Du kan få dig en bit av "tårtpappen" från Åhlénshuset

4:14 min

Suget runt rivningen av "tårtpappen", alltså betongfasaden på Åhlénshuset i Uppsala, har varit stort. Byggledningen har nu bestämt att man får hämta en bit om man vill.

Det var i onsdags som nedmonteringen av betongfasaden började. Många har visat intresse för att få en bit av den för Uppsala så tidstypiska 1960-talsfasaden. Det berättar Tomas Jansson, projektchef på Arcona och ansvarig för Åhlénsombyggnaden:

– Det är stort intresse av att få betongbitar. Folk har tagit kontakt med oss under hela byggets tid. Folk har ringt, mejlat och pratat med oss på stan, berättar Tomas Jansson.

För att möta intresset så öppnar byggfirman ett arrangemang vid Forumtorget. 16 mars klockan 14 kan man alltså köpa en bit betong.

– Vi tänker att man får betala 50 kronor för sin bit, som avkortat går till Barncancerfonden. Vi förbereder ett antal bitar i olika storlek, ungefär 20-30 centimeter stora. Tanken är att man ska kunna bära hem sin bit själv.

Intresset är stort hos allmänheten, men hur är intresset från kommunen att bevara en del av fasaden?

– Jag har varit i kontakt med kommunen. De har anmält intresse, men har inte beslutat något än, säger Tomas Jansson, som också säger att han själv inte kommer spara något av "tårtpappen".

Stora delar av bygget kommer stå klart under hösten.

Per Lundgren, avdelningschef på kulturmiljö på Upplandsmuseet, berättade i veckan historien bakom den speciella fasaden och att den nu bara finns kvar på ett ställe i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista