Nytt naturreservat i Uppsala

1:42 min

Under måndagen kom nyheten att Uppsala kan få ett nytt naturreservat nästa år. Uppsala kommun planerar bilda naturreservatet i Hammarskog, söder om Uppsala. Naturen ska bevaras och samtidigt bli tillgängligare för allmänheten.

– Hammarskog är ett smultronställe och uppskattat friluftsområde för uppsalaborna. Därför tycker vi det är viktigt att sätta ned foten och visa att det är ett friluftsområde och naturreservat. Det är viktigt för friluftslivet men också de biologiska naturvärdena. Det finns hotade arter och viktiga våtmarker för groddjur och fåglar. Det är ett naturreservat med många syften, säger Johan Lundqvist (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden i Uppsala kommun.

Naturen i Hammarskog ska enligt kommunens kommande förslag bevaras och bli naturreservat. Kommunen köpte marken 1963 och syftet var att invånarna skulle få nära ut till naturen. Nu vill man säkra friluftslivet och naturvärdena och menar att området ska skyddas som naturreservat. Samtidigt ska Hammarskog bli mer attraktivt för invånarna. Det ska bli lättare att kunna ta sig till naturområdet och Hammarskogs herrgård ska bli en knutpunkt med restaurangutbud. Cykelvägarna ska ses över och det ska bli lättare att ta sig till skogen med buss.

– Det handlar dels om att få bättre kollektivtrafik. Det är svårt att ta sig till Hammarskog med buss, där ska vi ha en dialog med UL. Sedan vill vi göra det lättare att cykla till Hammarskog. Det är en del i att arbetet med att få Uppsala som Sveriges bästa cykelstad. Där behöver vi förbättra cylekvägsvägsförbindelserna och eventuellt bygga en ny cykelväg, säger Johan Lundqvist.

Senare i år ska förslaget läggas fram i kommunfullmäktige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista