Sallad på plåt. Foto: Christina Jansson
Sallad på plåt. Foto: Christina Jansson

Sallad på plåt

Christina serverar sallad med sötpotatis, bönor och nötter. Klicka för hennes recept.

En plåt sallad

4 sötpotatisar
1 burk färdigkokt matvete
olivolja
äppelcidervinäger
flingsalt, svartpeppar, timjan
1 påse ruccola (65 g)
1 liten burk kalamataoliver utan kärnor
125 g fryst sojabönor
2 nävar cashewnötter
paprikapulver, cayennepeppar
1 liten burk labneh (alt ett paket fetaost)

Skala sötpotatisarna och dela i lite större tärningar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och smula över flingsalt, torkad timjan och svartpeppar. Rosta i 225 grader i övre halvan av ugnen i 15 min eller tills sötpotatisarna är mjuka. 

Under tiden; låt matvetet rinna av i ett durkslag. Lägg i en skål och rör ner 1 msk olivolja och 0,5 msk äppelcidervinäger. Lägg frysta sojabönor i lättkokande, lättsaltat vatten några minuter. Tillsätt ruccola, sojabönor och oliver. Rosta nötterna i torr stekpanna tillsammans med paprikapulver och cayennepeppar tills nötterna börjar få färg. 

När sötpotatisarna är färdigrostade, häll salladen över sötpotatisarna på plåten, toppa med rostade nötter och labneh. Salladen räcker till fyra portioner.


äppelcidervinäger
flingsalt, svartpeppar, timjan
1 påse ruccola (65 g)
1 liten burk kalamataoliver utan kärnor
125 g fryst sojabönor
2 nävar cashewnötter
paprikapulver, cayennepeppar
1 liten burk labneh (alt ett paket fetaost)

Skala sötpotatisarna och dela i lite större tärningar. Lägg på plåt med bakplåtspapper, ringla över olivolja och smula över flingsalt, torkad timjan och svartpeppar. Rosta i 225 grader i övre halvan av ugnen i 15 min eller tills sötpotatisarna är mjuka. 

Under tiden; låt matvetet rinna av i ett durkslag. Lägg i en skål och rör ner 1 msk olivolja och 0,5 msk äppelcidervinäger. Lägg frysta sojabönor i lättkokande, lättsaltat vatten några minuter. Tillsätt ruccola, sojabönor och oliver. Rosta nötterna i torr stekpanna tillsammans med paprikapulver och cayennepeppar tills nötterna börjar få färg. 

När sötpotatisarna är färdigrostade, häll salladen över sötpotatisarna på plåten, toppa med rostade nötter och labneh. Salladen räcker till fyra portioner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista