Biljetter ska få fler patienter att åka kollektivt

1:55 min

Fler patienter ska åka kollektivt till vården. Det vill landstingsledningen efter att man sett att koldioxidutsläppen för patienternas resor till besök inom landstinget stigit kraftigt under de senaste åren. 

- Vi kan ju se att patientresorna utvecklat sig så att fler och fler tar taxi. Och det blir ju ett större utsläpp än om man åker kollektivt. 

Varför har det blivit så här?
- Jag tror att det är flera olika anledningar. Dels har vi inte informerat tillräckligt att man kan åka kostnadsfritt med kollektivtrafiken och att man kan åka med sjukresebussen.

Upplandsnytt har tidigare rapporterat om att landstinget missat över hälften av sina miljömål för perioden 2011-2014. Koldioxidutsläppen för patientresorna har stigit med 6,3 procent. Fler patienter väljer att åka sin sjukresa med taxi.

Patienterna som åker kollektivt skickar i dag in kvitto till landstinget för sin resa och får då ersättning för resan. Men det är för krångligt säger Johan Edstav. Nu ska landstinget i stället skicka med buss- och tågbiljetter till alla som får en kallelse från Akademiska sjukhuset. Man har tidigare testat metoden vid Enköpings Lasarett med lyckat utslag. Landstinget hoppas att biljetterna ska börja skickas ut innan sommaren.
- Vi har tidigare haft det här på försök vid Lasarettet i Enköping, där man fått med en fribiljett till besöket på sjukhuset. Nu ska vi införa det på Akademiska sjukhuset och övriga delar av sjukvården. Så när man blir kallad till ett besök så finns även en fribiljett med till buss och tåg. Det tror vi ska göra att fler väljer att åka med kollektivtrafiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista