Nora heter egentligen nåt annat. Foto: Daniel Velasco / Sveriges Radio
Nora heter egentligen nåt annat. Foto: Daniel Velasco / Sveriges Radio

IVO vill frånta kritiserad psykiater läkarlegitimationen

0:53 min

Psykiatriläkaren Ola Gefvert, som kritiserades hårt efter den uppmärksammade P1-dokumentären om flickan "Nora", bör fråntas sin läkarlegitimation. Det anser Inspektionen för vård och omsorg, som granskat honom.

Inspektionen för vård och omsorg har granskat flera ärenden kring Ola Gefvert och kritiserar både vården och hur han tagit till sig av synpunkter från IVO.

Utredningen kom till i samband med publiceringen av P1-dokumentären "Den fastspända flickan".

När det gäller själva vården skriver de bland annat att "utredningen visar sammantaget mycket stora brister i Ola Gefverts yrkesutövning" och att "hans agerande tyder på synnerligen bristfälliga kunskaper om och insikt i vad som krävs av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal vid utförande av hälso- och sjukvårdsuppgifter"  och att "han uppvisat en bristande empatisk förmåga i kontakt med patienter".

IVO skriver också att det är "synnerligen anmärkningsvärt och allvarligt att Ola Gefvert, inte ens i efterhand, förefaller att förstå den kritik som tillsynsmyndigheten riktat mot honom under lång tid i olika ärenden".

IVO kommer fram till att han varit grov oskicklig i sin yrkesutövning och begär nu att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd i första hand återkallar hans legitimation och i andra hand meddelar honom en prövotid.

– Fallet "Nora" i sig är inte tillräckligt för den här åtgärden. Det är flera olika ärenden som varit aktuella, säger inspektören Anders Mårtensson på IVO.

Ola Gefvert säger till P4 Uppland att han inte har något att säga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista