Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Fr v: Nina Lagh (M), Börje Wennberg (S), Johan Edstav (MP) och Jacob Spangenberg (C). Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio

Region i stället för landsting ska ge bättre samverkan

1:48 min

Landstinget i Uppsala kommer att gå samman med Regionförbundet i Uppsala län. I dag hölls en presskonferens där planerna presenterades och där det framgick att också alla kommuner i länet är med på förändringen.

Den nya regionen, som troligen kommer att kallas för Region Uppsala, beräknas kunna bildas 1 januari 2017.

Alla parter är överens om att genomföra den här förändringen som alltså innebär att landstinget i Uppsala län upphör att vara landstinget år 2017 och i stället blir en region. De två parterna som då slås ihop är båda överens om förändringen, alltså landstinget i länet och Regionförbundet i länet, dessutom är alla åtta kommuner i länet med på båten.

Det innebär att det som skulle ha varit ett val till landstingsfullmäktige 2018 i stället blir ett val till regionfullmäktige, och det som i dag heter landstingsstyrelsen kommer att heta regionstyrelsen om allt går enligt planerna.

Syftet med sammanslagningen är att nå större slagkraft när det gäller satsningar på vägar, järnvägar, regional utveckling och näringsliv, bland annat. Enligt politikerna ska styrningen av sjukvården inte behöva bli sämre av att de får fler frågor att hantera. Också kommunpolitikerna är alltså positiva till planerna, bland dem kommunstyrelsens ordförande i Östhammar Jacob Spangenberg, Centerpartiet.

– En positiv förändring för länsborna, sa Socialdemokraternas Börje Wennberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista