C: Oklart vem som styr Akademiska efter Vänsterpartiets avhopp

2:05 min

Centerpartiets oppositionsråd Johan Örjes menar att det är oklart vem som i dag har det politiska ansvaret för Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han pekar på att samtidigt som sjukhuset riskerar ett stort ekonomiskt underskott i år så är det svårt att veta vem som egentligen har det politiska ansvaret för att göra något åt underskottet.

Den politiska styrelse som ska leda Akademiska är produktionsstyrelsen, men den leds av en vänsterpartist, och Vänsterpartiet har ju hoppat av landstingsledningen, påpekar Johan Örjes.

– Jag är orolig. Vi ser ju att Akademiska sjukhuset prognosticerar ett underskott på 100 miljoner för i år. Samtidigt är den politiskt ansvarige i produktionsstyrelsen en vänsterpartist, Sören Bergqvist, och Vänsterpartiet har ju lämnat majoriteten. Och jag tycker att det i dag är oklart vem som har det politiska ansvaret för att Akademiska sjukhuset ska hålla sin budget, säger Johan Örjes (C).

Kan inte Sören Bergqvist leda det i produktionsstyrelsen?

– Alltså, han har ju vad jag förstår lämnat majoriteten, och det är det här jag tycker är oklart. Är Sören Bergqvist del i en majoritet som styr eller är han i opposition? Om han är i opposition så är det en oppositionsföreträdare som styr den viktigaste nämnden vi har i landstinget.

Är Akademiska sjukhuset i dag ett sjukhus utan styrning?

– Det finns en tjänstemannastyrning. Men om det finns en politisk styrning eller inte, det vet inte jag.

Landstinget i Uppsala styrs i dag av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, efter att Vänsterpartiet hoppat av. Men Johan Edstav i Miljöpartiet menar att det ändå fungerar att en vänsterpartist leder produktionsstyrelsen och därmed Akademiska under det här året, eftersom Vänsterpartiets avhopp gäller oenighet om politiken nästa år.

– Under innevarande år och den budget som arbetar är vi faktiskt överens i S, MP och V, säger Johan Edstav.

Men det kan väl behövas vidtas nya åtgärder i år mot det hotande ekonomiska underskottet för Akademiska?

– Ja, åtgärderna måste naturligtvis vidtas i år, och där har vi självklart ett ansvar från Miljöpartiet och Socialdemokraterna först och främst men också tillsammans med Vänsterpartiet. Men jag är också öppen för nya konstellationer, så om Johan Örjes är orolig över att det inte finns en stabil majoritet så bjuder jag in Centerpartiet till förhandlingar för att sätta sig tillsammans med Miljöpartiet och Socialdemokrater i en majoritetskonstellation för att vi verkligen ska kunna klara av de utmaningar sjukhuset står inför, säger Johan Edstav (MP).

Vad tänker du om Örjes kritik?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista