Deltidsbrandmän kräver mer betalt. Brandbil vid övning. Foto:Cecilia Ingvarsson/SR.
1 av 2
Deltidsbrandmän kräver mer betalt. Foto:Cecilia Ingvarsson/SR.
Deltidsbrandman Johan Jansson. Foto: Cecilia Ingvarsson/SR.
2 av 2
Deltidsbrandman Johan Jansson. Foto: Cecilia Ingvarsson/Sveriges Radio

Deltidsbrandmän kräver bättre betalt

Johan Jansson: Det är vad vi har i lön
2:00 min

Flera brandstationer i länet berörs av den konflikt som är under uppsegling inom brandförsvaret. Deltidsbrandmännen kräver bättre betalt och i morgon väntar stridsåtgärder om parterna inte kommer överens. 

Johan Jansson vid Almunge brandstation är en av de deltidsbrandman i länet som vill se en förändring.
– Om du skulle ha beredskap i 31 dagar får du 17 500 kronor i lön. Det är vad vi har i lön och då får du inte vara längre från brandstation längre än 5 minuter, säger Johan Jansson.

På måndag väntar konflikt för deltidsbrandmännen om inte ett nytt avtal kommer på plats. Johan Jansson tjänar 21 kronor i timmen under den vecka som han är i beredskap dygnet runt. I Sverige finns närmare 15 000 brandmän och cirka 10.000 av dem är deltidsanställda. Brandmännens riksförbund vill nu ha 15 procent mer lön under tre år och Sveriges Kommuner och Landsting som företräder arbetsgivaren erbjuder 2,27 procent under ett år. Avtalet är sedan 50-talet och Brandmännens riksförbund vill att det dammas av och önskar bland annat bättre lön och man vill också ha semesterersättning för deltidsbrandmännen. Johan säger att det är intresset som gör att han vill arbeta som brandman men det är svårt att rekrytera deltidbrandmän när lönen är så låg.

– 21, 40 kronor i timmen är det vi tjänar i beredskapsersättningoch det är inte så mycket. Och det har man sett som ett problem när man rekryterar folk. 

Anders Ahlström, brandchef hos Uppsala kommun säger att han inte gärna uttalar sig innan slutbudet i förhandlingen lagts fram.

– Engagemanget de har är obetalt på många sätt. Vad som är rätt ersättning är dock en delikat fråga.

Några av de brandstationer som berörs är de i Östhammar, Alunda, Tierp, Skärplinge och Almunge. Men säkerheten ska inte påverkas av konflikten säger Anders Ahlström.

– Vad vi ser i dagsläget ska inte det här leda till någon försämring i beredskapen som vi har till bränder och andra olyckor.

I kväll vid kl 20 läggs slutbud i medlingen. Godkänns den inte så väntas konflikt från måndag morgon klockan 06.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".