Eva Åkesson, Uppsala universitets rektor. Foto: Johanna Fellenius/Sveriges Radio
Eva Åkesson, Uppsala universitets rektor. Foto: Johanna Fellenius/Sveriges Radio

Nu talar Eva Åkesson om rektorskrisen på Uppsala universitet

"Jag skulle nätverkat på ett helt annat sätt"
2:01 min

Jag borde ha förberett mig bättre inför att jag började som rektor vid Uppsala universitet. Det säger Uppsala universitets rektor Eva Åkesson när hon nu i en intervju med P4 Uppland talar öppet om rektorskrisen som skakade universitetet förra vintern.

– Naturligtvis skulle jag ha satt mig in i saker, nätverkat på ett helt annat sätt, fått en annan förberedelse för att flytta från ett lärosäte till ett annat och komma in i ett sammanhang där jag kände väldigt få personer, säger Eva Åkesson.

Finns det något du känner att du blivit bättre på?

– Det är svårt att recensera sig själv, men jag lyssnar kanske mer och funderar mer över vissa saker.

Det var vintern 2013-2014 som striden utspelade sig - i offentligheten. Universitetets samtliga tre vicerektorer och ett antal andra höga chefer inom universitetet krävde rektorns avgång - kritiken handlade bland annat om hennes ledarstil. Den 27 februari meddelade universitetets styrelse att de hade fortsatt förtroende för Eva Åkesson, men att kritiken ställde krav på ett utvecklat ledarskap från hennes sida. De ledande i upproret lämnade sina poster och Eva Åkesson satt kvar.

Vad var det som fick dig att bestämma dig för att forsätta?

– Det var allt stöd jag hade från människor runt mig.

Och kritikerna, hur tänkte du kring dem?

– Där har jag tänkt mycket fram och tillbaka, men det viktigaste är ju nu att vi har en mycket väl fungerande ledningsgrupp. Vi är samlade och jobbar gemensamt för Uppsala universitets bästa. Det är många som har tagit ett mycket stort ansvar och hjälpt till och vill universitetet väl.

Om du backar bandet. Skulle du önska att det här inte hade hänt?

– Självklart.

Nu har det hänt. Vad har du lärt dig?

– Jag har lärt mig mycket, men jag tror att det är många andra som också lärt sig en del.

Vad har du främst lärt dig?

– Att jag uppskattade väldigt mycket de människor som hörde av sig och bekräftade att det var en svår situation och gav stöd. Jag har lärt mig att man aldrig ska vara tyst utan höra av sig till dem som hamnar i blåsväder av ena eller andra orsaken, säger Eva Åkesson rektor vid Uppsala universitet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".