Ingen möjlighet för bad för personer i rullstol

1:26 min

Ny undersökning visar att ett flertal kommuner i länet saknar helt badplatser med tillgänglighet för personer i rullstol

För två år sedan rapporterade P4 Uppland om att det är brist på badplatser med tillgänglighet för personer i rullstol. En ny undersökning från assistansföretaget Humana visar att det fortfarande är ett problem i flera kommuner.

- Våra bad är gamla. Vi har inte gjort nått nytt bad. Vi har tre bad som tillhör kommunen. Inget av dom har rullstolsanpassning, säger Knivsta kommuns vice ordförande centerpartiets Anders Eskhult.

- Men att dom är gamla. Är det inte bara att förnya dom?

- Exakt. Vartefter vi förnyar så tänker vi på det här. Det större badet inne i Särsta har vi kommit en bit längre. Där har vi fått ner handikappsparkeringen nere vid vattnet men att ta sig i vattnet det har vi ingenstans.

I undersökningen från Humana granskades sex kommuner i länet och endast två av kommunerna kunde erbjuda tillgängliga badplatser. Tierp, Håbo, Älvkarleby och Knivsta saknar helt badplatser som anpassats åt personer i rullstol.

- Alla som har funktionsnedsättningar blir lite lågprioriterade, överallt. Tyvärr är det så. Vi som inte har det bekymret vi tänker oss inte alltid för. Vi har en tillgängligsplan i Knivsta och allt efter att vi bygger nytt så ska vi ha det för ögonen att alla har tillgång till det fysiska rummet, säger Anders Eskhult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista