Mycket att tänka på vid insamling i flyktingkrisen

0:53 min

Rekordmånga skänker pengar och annat till människor på flykt just nu. Och det finns en del att tänka på om man vill vara säker på att hjälpen kommer fram, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Röda korset. 

Hur hjälper du? Eller låter du bli?

– Ofta blir det katastrof i katastrofen då det kommer många nya aktörer, insatserna är inte koordinerat. De flesta etablerade organisationer skickar t.ex inte kläder långt bortifrån utan gör inköpen på plats. Så känner man att man vill samla in saker är det bäst att skänka till second hand-butiker som kan omvandla det till pengar. 

Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt. Detta uppmärksammas i traditionella medier och sociala medier. Sveriges Radio och Sveriges Television samlar sin rapportering på #flyktvägen.  

Radiohjälpen trendade på Twitter i fredags, något som aldrig tidigare hänt och på en vecka har tolv miljoner kronor strömmat in.

Även Sverige för UNHCR (FN:s flyktingorgan) har samlat in rekordsumman 26 miljoner under tolv dagar.

Röda korset har under fem dagar fått in 17 miljoner. Även lokala och privata insamlingar figurerar runt om i landet. Där samlas in kläder och andra förnödenheter för att skickas vidare eller ibland också åka ner med själva till Grekland t. ex.