Studenternas IP blir fotbollsarena – andra får flytta

2:32 min

Uppsalas politiska majoritet presenterade under eftermiddagen de nya planerna för Studenternas IP. Huvudbudskapet är att Studenternas ska bli en modern anläggning för fotboll.

Vad tänker om planerna för idrotten i Uppsala? Kommentera!

Bandyn blir kvar också på kort sikt och så ska det göras en utredning om en långsiktig lösning. Amerikansk fotboll ska framledes spelas på ett rustat Österängens IP. Friidrotten kommer att få vara i en utomhusanläggning på Gränbyfältet

– Studenternas ska bli en modern anläggning för fotboll, säger Rickard Malmström (MP). Vi kommer att bygga en jättefin fotbollsarena som rymmer ungefär 10 000 personer.

Det nya nedbantade förslaget väntas kosta 560 miljoner istället för 1,2 miljarder. 
Ombyggnationen av Studenternas kommer att göras i etapper och startar 2017. Allt ska vara klart 2020. 

Inför dagens presskonferens hade Sirius styrelse lämnat en skrivelse till kommunen med krav på att Studenternas nya fotbollsarena ska ha en publikkapacitet på 10 000-12 000 åskådare och att en ny bandyhall byggs i kommunen med plats för 4 000 åskådare. Lasse Svensson, ordförande i IK Sirius kommenterade på eftermiddagen förslaget såhär:

– Det ser fint ut. Men det kanske är lite för liten kapacitet. 12 000 platser hade varit bra.

Tanken är att Sirius fotboll ska spela så mycket som möjligt på Studenternas även under ombyggnationen, men en del matcher kan enligt Rickard Malmström få spelas på annan ort. 

Angående bandyn, som ska fortsätta att utredas, säger Rickard Malmström (MP):

– Ingen bandyhall ingår just nu, men vi tittar vidare på vad vi kan göra för bandyn. Det har kommit inspel från bandyn den senaste tiden och vi vill titta på dem.

– Det är tråkigt för bandyn. De som jobbar med bandyn behöver någon morot, och det fick de inte idag, säger Lasse Svensson, Sirius ordförande.