Göran Engman gestaltar komikern Tommy Cooper

13 min

Tommy Cooper var en av Englands stora komiker. Genom sina tv-framträdanden blev han också känd av en svensk publik som också fick se honom framträda med sin berömda huvudbonad - en fez. Men han hade också en mörkare sida privat.

Han specialitet på scenen var att misslyckas kapitalt och grandiost med alla sina trollkonster. Alltmedan han levererade ett aldrig sinande flöde av vitsar och skämt.  I själva verket var Cooper en erkänt skicklig magiker och medlem i The Magic Circle i England.

Nu ska Göran Engman göra sitt porträtt av Tommy Cooper på Reginateatern i Uppsala. Både som han var utanför scenen när rampljuset slocknat då demonerna kom krypande och stora mängder alkohol var den enda trösten och som den varma, folkkära artisten som blev älskad som världens sämsta trollkarl.

1984 avled Tommy Copper mitt under en tv-sänd föreställning. När han kollapsade på scen inför miljontals tv-tittare trodde publiken på plats också först att det ingick i Coopers komedinummer och började därför att applådera och skratta.