Sirius oroligt för publiktapp under ombyggnad av Studenternas

2:05 min

Sirius fotbolls vd Ola Andersson är bekymrad över att klubben i det nya arenaförslaget för Studenternas inte evakueras under ombyggnadstiden utan ska fortsätta att spela sina hemmamatcher där.

Vad tänker du om kommunens arenaförslag? Kommentera!

Det nya förslaget för Studenternas presenterades i går av den rödgröna kommunledningen, och då framgick att de tidigare planerna på att under ombyggnaden flytta fotbollen till Lötens IP har skrotats.
Ola Andersson förutser nu publiktapp och flytt av vissa hemmamatcher till andra arenor och att det kan bli svårt att få dispens för spel på arenan under ombyggnaden.

– Genom att man tänker göra en etappvis ombyggnad och vi ska spela kvar där, så innebär det att vi ska spela fotboll på en byggarbetsplats i 3,5 år. Det blir ett svårhanterligt arrangemang och givetvis också med ekonomiska konsekvenser. Då man vill ha något bra så får man utstå vissa saker, det är så naturligtvis, men 3.5 års tid det blir tufft för klubben. Dessutom blir det problem utifrån säkerhets- och dispenskraven. Att spela fotboll på elitnivå på en arbetsplats, det innebär större åtaganden vad gäller säkerhet och såna saker, säger Ola Andersson, vd för Sirius fotboll.

Om ni går upp i allsvenskan, går det att förena med de säkerhetskrav som ställs?

– Det är ingenting jag kan svara på nu, jag vet inte ens om det går att förena med spel i superettan. Men det blir givetvis knepigare om vi spelar allsvensk fotboll.

Ola Andersson säger att klubben under alla förhållanden får räkna med att av praktiska skäl flytta en del hemmamatcher till antingen Gävle eller till Brommapojkarnas hemmaarena i Vällingby, Grimsta IP. Och Sirius räknar med att Uppsala kommun kan tänka sig att kompensera klubben för de ekonomiska tapp som följer av matchflyttar och andra följder av ombyggnaden.

– Den diskussionen är jätteviktig för oss om vi ska klara en ombyggnad över huvud taget, för det är ju inte meningen att en ombyggnad ska stjälpa en klubb, säger Ola Andersson.

När det gäller publikkapaciteten i arenaförslaget är Ola Andersson nöjd. Kapaciteten har satts till 10 000 med möjlighet till framtida utbyggnad. Folkpartipolitikern Mohamad Hassan, som sitter i Sirius huvudstyrelse, säger att publikkapaciteten i förslaget höjdes så sent som kvällen innan förslaget presenterades och detta efter krav från Sirius.

– Vi hade förhandlingar in i det sista, och jag är tacksam för att den politiska majoriteten har lyssnat och varit lyhörda för att hitta en konsensus i det här, säger Mohamad Hassan.

Så de höjde publikkapaciteten kvällen före?

– Ja, de har höjt det från 7 500 de hade från början till 10 000 åskådare, säger Mohamad Hassan (FP).