Uppländsk bondbönsvälling. Foto: Christina Jansson
Uppländsk bondbönsvälling. Foto: Christina Jansson

Christina lagar uppländsk bondbönsvälling

P4 Morgons matinspiratör Christina Jansson, lagar en lättare lunchrätt – en bondbönsvälling på uppländskt vis.

Bondbönsvälling

Rensa bönorna ur sina skidor, skalad vikt ca 200 g.

Förväll 2-3 min och skala bönorna om skalet är tjockt, annars låt bli (smaka vetja).

Slanta 200 g morötter och lägg morötterna i en kastrull, täckt knappt med vatten.

Tillsätt lite salt.

Låt småkoka under lock tills morötterna börjar bli klara.

Tillsätt bönorna i kastrullen och låt vattnet som inte kokat bort vara kvar.

Tillsätt 5 dl mjölk och smaka av med salt och peppar och låt koka upp.

Rör ner 4-5 tsk maizena och red under omrörning ca 1-2 min.

Klipp ner generöst med persilja och servera som mindre förrätt till fyra personer eller som middag tillsammans med bröd för två.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista