Fler tjejer vill jobba i den mansdominerade skogsbranschen

1:19 min

Allt fler tjejer söker till utbildningar för att kunna jobba i skogen. Men det är fortfarande betydligt färre tjejer än killar.

29-åriga Caroline Lagergren har röjt skog hela sommaren och pluggar sista året på Jägmästarutbildningen i Uppsala, en utbildning som gör det möjligt för henne att kunna jobba inom skogsindustri.

– Det är ju mycket män. Men för mig har det inte varit ett hinder att söka till den här branschen eller söka ett arbete, säger hon.

De senaste åren har fler tjejer sökt till Jägmästare och även den kortare utbildningen Skogsmästare. Det är Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som har hand om utbildningarna.

För femton år sedan var bara 18 procent av de som sökte till SLU tjejer och förra året var motsvarande siffra 31 procent.

– Fler borde söka till den här utbildningen och även den här branschen, säger Caroline Lagergren.

Men varför ser det ut så här tror du?

– Mycket av det historiska ligger kvar, man tror att det är fysiskt tungt. Och det är väl dessa fördomar som man behöver jobba med, det spelar liksom ingen roll om du är kille eller tjej i dag, säger Caroline Lagergren.

Bilden av att du måste vara en stor, stark man för att jobba med skog stämmer inte. För det är allt mer maskiner och kontorsjobb som har tagit över menar Linda Jakobsson som jobbar på Skogsstyrelsen och varit med och drivit olika jämställdhetsprojekt.

– Det finns massa kvinnor som jobbar i skogen, men de är för få och behöver synliggöras, så att tjejer kan se att där är en kvinna och hon jobbar i skogen, säger Linda Jakobsson på Skogsstyrelsen.