Ensamkommande barn matchas in i samhället

2:49 min

Sedan början av sommaren har fotbollsklubben Harg/Östhammar FF fått förstärkning – av 13 ensamkommande barn.

De kommer från Afghanistan, Somalia och Eritrea och bor på HVB-hemmet Solbacken. En av spelarna är 16-årige Nasser Ahmed, som kom till Östhammar för två månader sedan från Eritrea, ett av världens fattigaste länder.

– Här finns det jättebra utrustning och hjälp. Man kan utvecklas på planen och får en kick av att springa ut på gräset. I Eritrea är planerna jättedåliga, det finns inget gräs och ofta inga tränare. Vi spelade mest själva efter egna regler, säger han.

– Det betyder väldigt mycket att få spela fotboll. Jag får mycket hjälp med språket och tycker att det är ett jättebra sätt att komma in i samhället på.

Hamada Mohktar arbetar som boendeassistent på Solbacken och var den som tog initiativ till samarbetet med Harg/Östhammar FF (HÖFF).

– Det betyder jättemycket för killarna. De sover väldigt gott efter fotbollsträningarna och har fått nya kompisar och förbättrat svenskan. Jag ser själv att några av dem har en väldigt positiv syn på framtiden, säger han.

Men det har inte varit helt oproblematiskt att ta in 13 nya spelare i laget, säger HÖFFs lagledare Lars-Ove Olsson:

– Vi var 35-40 stycken på träningarna sen innan. Så det kändes lite tufft. Men vi tänkte att "vi tar chansen", vi har många ledare som hjälper till. Vi kanske kan hitta en oslipad diamant till och med. Även om huvudsyftet är att hjälpa de här killarna, säger Lars-Ove Olsson.