Arbetslösheten i Uppsala län fortsatt lägst i landet

1:47 min

I augusti var 5,5 procent inskrivna som arbetslösa. Det visar nya siffror från arbetsförmedlingen, som kom idag. De som har svårast att få jobb är personer med längre utbildning och de som är födda i andra länder. 

- Jag är utbildad som undersköterska men jag kunde inte hitta jobb därför jag inte hade någon erfarenhet inom vården. Förut i Iran har jag jobbat men i Sverige så har jag inte det, säger Sara, som är på besök hos Arbetsförmedlingen. 

I Uppsala län har arbetslösheten sjunkit länge, men i år har nedgången planat ut - och i augusti var antalet arbetslösa i Uppsala län något fler än samma månad förra året. Men ökningen är liten och andelen arbetslösa är likadan som i augusti förra året - 5,5 procent. Och Arbetsförmedlingen räknar i sin prognos med fortsatt minskad arbetslöshet i länet framöver.


De som har svårast att få jobb idag är alltså de som inte gått gymnasiet eller högskola - och personer födda utomlands, säger Jan-Eric Nyström, som är biträdande marknadschef för Arbetsförmedlingen i norra Mälardalen - och han menar att matchningen mellan jobb som finns och dem som saknar jobb behöver bli bättre.

– Det är ju det här som vi måste hjälpas åt med i samhället. Vi måste hitta fler lösningar för den nya kompetensen som kommer till Sverige idag. Många branscher signalerar en brist på arbetskraft och här kommer det mängder med människor från olika länder som har med sig kompetenser som vi skulle kunna använda. Här handlar det om att interagera de i det svenska samhället så fort som det någonsin går, säger Nyström.