Skaparna av kritiserad nollningsfilm stängs av tillfälligt

1:40 min

De läkarstudenter vid Uppsala universitet som står bakom nollningsfilmen där ett våldsamt övergrepp skildras är tillfälligt avstängda från nollningsverksamheten. Nu väntar beslut om permanent avstängning.

Den fest som annonserats för läkarstudenter i Uppsala med hjälp av en film med en iscensättning av mordet på Julius Cesar blir inte av. 

Något som flera studenter ställer sig ifrågasättande till.

– Det var ett väldigt märkligt sätt att bjuda in till Toga-sittningen, men med helhetsbilden av hur nollningen har varit så känner jag mig överhuvudtaget inte rädd för att gå dit. Jag gick därifrån och var sugen på att gå sittningen, säger en förstaårselev, som själv såg filmen när den visades i en föreläsningspaus på BMC.

Filmen, som gjorde reklam för festen på fredagskvällen, visar en iscensättning av mordet på Julius Caesar, där personer iklädda toga och platshandskar attackerar en annan person med sina händer.

Filmen slutar med en våldtäktsliknande scen när en person på ett våldsamt sätt ser ut att föra upp sina fingrar i den attackerades stjärt. Sist i klippet uppmanas studenterna att vara "beredda på alla tiders sittning där allt kan hända".

Ordföranden i programkommittén på läkarutbildningen i Uppsala, professor Matts Olovsson, reagerar starkt på filmen, som han fått återberättad för sig.

– Jag blir oerhört upprörd. Det är fullständigt oacceptabelt och obegripligt att den gjorts. Det är de som gjort filmen som är ansvarig. Det är ingen som har godkänt filmen, vad jag vet, säger han.

Det är inte länge sedan läkarprogrammet var i blåsväder för en liknande incident under en nollning. I våras skickades två anmälningar in till Medicinska föreningen efter ett studentspex där det ingick en våldtäktsscen.

– Det som hände i våras fick mycket uppmärksamhet, och vi i programkommittén skrev brev till alla studenter på de första terminerna. Det var oerhört mycket diskussioner, och det är bara några månader sedan. Nu dyker det upp igen. Det är fullkomligt obegripligt. De som gjort filmen fanns rimligen på läkarprogrammet i våras, rimligen tog de del av diskussionen som var då, och tog del av skrivelsen som skickades ut. Det är en grej. Det andra är hur man kommer på idén. Vad har våldtäktsscener i studentsammanhang att göra? frågar sig Matts Olovsson.

Medicinska föreningen har nu meddelat att de ska ha ett möte med skaparna bakom filmen, för att avgöra om de stängas av permanent från nollningsverksamheten. De är i nuläget redan tillfälligt avstängda.

Vad skickar det här för signaler om läkarutbildningen vid Uppsala universitet?

– Läkarutbildningen är väldigt bra, det är ingen tvekan om det. Det här är några enstaka individers övertramp, säger professor Matts Olovsson, ordförande i programkommittén på läkarutbildningen i Uppsala.