Debatt om hur flyktingsituationen ska hanteras i Uppsala

20 min

Under Kulturnatten debatterades det på vår scen hur Uppsala ska hantera flyktingsituationen och om det är rätt att tvinga kommuner att ta emot flyktingar.

Erik Pelling (S), Carolina Bringborn Anadol (M) och Simon Alm (SD) möttes i debatten.

– Vi vill att samtliga länder tar ansvar i Europa. Då tycker vi att samtliga kommuner i landet ska fördela flyktingmottagandet, säger Erik Pelling, kommunalråd i debatten.

Erik Pelling nämnde att rika kommuner som Danderyd, Vaxholm och Täby inte tar emot så många flyktingar.

– De kommunerna tar ansvar. Fattiga kommuner som Malmö tar emot två miljarder i statsstöd för kommunalekonomiskt utjämningsstöd. Är det en sådan kommun vi vill att Uppsala ska bli? frågade sig Simon Alm (SD), i debatten. 

– Det inte så enkelt att säga att bara för man har ett avtal med Migrationsverket så tar man sitt ansvar, det betyder inte säkert att man lever upp till det, sade Carolina Bringborn Anadol (M).

Debattledaren Ulla de Verdier frågade sig vad som är viktigast att göra i Uppsala för att integrationen ska fungera.

– Det är inga konstigheter egentligen. Det handlar om generell välfärdspolitik. Därför höjer regeringen skatterna, därför satsar vi på skolan både lokalt och centralt. Människor behöver jobb, bostad, de behöver skola och utbildning. Det är vi duktiga på i Sverige, men kan bli ännu bättre, sade Erik Pelling.

Carolina Bringborn Anadol pratade om det engagemang som visas Sverige i den pågående flyktingströmmen. I Uppsala demonstrerade 4 000 i veckan, största engagemang på många år i stan.

– Jag tänker det är fantastiskt med engagemanget. Någon skrev att vi plötsligt har vaknat, nu gäller det att folk håller sig vakna, sade hon.

Simon Alm (SD) var inte lika imponerad.

– Det vi fick se var att 200 000 Uppsalabor hade något annat att göra den dagen. Det är inte alla som sluter upp bakom massinvandringspolitiken, sade han och fick mothugg av Erik Pelling (S).

– Det är under all kritik. Det var rekordmånga som slöt upp, men inte bara det. Kommunen är nerringd av människor som vill hjälpa till på olika sätt. Vi ser en fantastisk manifestation av solidaritet just nu, sade han.