Röster från Gud ska ha fått Bålstapappan att döda sin dotter

2:01 min

Enligt Bålstapappan själv så var det röster från Gud som sade åt honom att döda sin dotter. Det kom fram i dag när åklagaren presenterade åtalet mot mannen som misstänks ha knivmördat sin 9-åriga dotter den nionde juli i år.

– Jag menar att mannen berövat henne livet genom att hugga henne med en vass kniv, sade åklagaren Liselott Herschend på presskonferensen i dag.

Hon berättar även att mannen i förhör ska ha sagt att det var röster som sade åt honom att döda dottern.

– Att han vid tidpunkten för det här mådde väldigt psykiskt dålig och att han har haft vanföreställningar. Och att han under den här dagen har hört röster, som han uppfattar är röster från Gud och att de rösterna sagt åt honom att hanska döda sin dotter för att hon på det sättet ska få evigt liv, sade Liselott Herschend.

Hon sade även att det uppgifterna som finns i förundersökningen visar att mannen älskade sin dotter väldigt mycket.

Bara några timmar innan dådet ska mannen ha sökt hjälp för psykiska besvär på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Hans sambo ska även ha filmat honom, i syfte att bevisa att han mådde psykiskt dåligt den dagen.

Men på sjukhuset skickade man hem honom, med nya recept på ett läkemedel mot sömnsvårigheter och oro.

– Och det har han haft på recept under en längre tid. Det finns mycket som talar för att han har tagit för mycket av den här medicinen. Och då kan man få biverkningar i form av vanföreställningar och hallucinationer, det finns det belägg för i den vetenskapliga litteraturen, säger åklagaren.

Han ska även ha varit påverkad av ett narkotikaklassat läkemedel när händelsen ägde rum i juli. Något som framgår av den lilla rättspykiatriska undersökning som mannen genomgått.

Mannen själv nekar till brott och menar att han inte haft något uppsåt att döda sin dotter.

Förutom mordet på dottern så åtalas han för att grovt ha misshandlat flickans mamma genom att hugga henne med en kniv i samband med att hon försökte att skydda dottern, enligt åtalet.

Även en annan person ska ha huggits med en matkniv och ytterligare en blivit utsatt för försökt till misshandel.

Den åtalade förnekar fortfarande brott och säger sig sakna minnesbilder från händelsen. Orsaken till det ska bland annat vara just psykisk sjukdom.

– Utan att vara läkare så vill jag nog påstå att han befunnit sig i ett psykotiskt tillstånd som gör att han har handlat utan överlagd mening och uppsåt. Och jag tror också att det finns omständigheter i den här utredningen som visar att han, på intet sätt i friskt tillstånd, skulle haft en ambition att skada sin dotter, säger mannens advokat Thomas Martinson.

Vad tänker du om att han ska ha sökt hjälp?

– Jag tänker att det inte finns någon anledning att betvivla att han varit i behov av någon slags hjälp. Annars söker man ju inte hjälp.