Uppsala har tagit emot fler ensamkommande barn och ungdomar än planerat

1:47 min

Ännu fler väntas komma hit och kommunen är rustad för det, säger Jan Holmlund, chef för socialförvaltningen i Uppsala kommun. 

– Situationen har varit ansträngd under sommaren, men vi har kunnat klara placeringen av alla barn som har kommit hittills. Uppsala stad är en välmående stad, och vi har alla förutsättningar att ta emot fler ensamkommande barn och ungdomar som söker asyl.

Hittills i år har det kommit fler ensamkommande flyktingbarn till Uppsala kommun än det avtal som man har med Migrationsverket.
Över 130 stycken har nu hittills anvisats hit. Och fler väntas komma:

– Prognosen är att det kommer att öka här under hösten, och på så vis kommer vi starta upp nya boenden här i kommunen, för att möta just vågen av nya ungdomar.

En av de ungdomar som bor i ett av kommunens asylboenden för ensamkommande är Muhamed. För ett drygt år sen var han tvungen att lämna allt och fly hit ensam från Libyen, ett land som är i kaos sen revolten 2011. Muhamed vet fortfarande inte vad som har hänt med hans familj.

– Ingen kontakt.

Vet du om de lever?

– Jag vet inte. Mamma, pappa och tre bröder och tre systrar.

Hur känns det?

– Det är jättesvårt för mig. När jag kom hit grät jag hela tiden. Det är jobbigt.

När man kommer hit som ensamkommande så är det kommunens ansvar att ordna lämpligt boende , det kan vara HVB hem, jourhem eller familjehem.
Kommunen ska också ordna med skolgången, och också utreda om man behöver särskild vård, omsorg och insatser. Och så ska kommunen följa upp hur det går.

– Där har vi ett långtgående ansvar att se till så att han eller hon mår bra, och det ligger också under hösten som en uppgift att följa upp de här placeringarna.