Svårbedömt sexualbrott i hovrätten

1:40 min

Hovrätten har sänkt straffet för en man som åtalas för sexbrott mot fyra flickor, en från Uppsala. Det här målet var extra svårbedömt eftersom det förekommit våld som de inblandade samtyckt till så kallad BDSM, säger advokaten och målsägarbiträdet Ulrika Borg.

– Man lämnar ju ett samtycke att delta i en sexuell akt som innehåller våld och kränkande inslag, eftersom det är en del i den kulturen, om man får uttrycka sig så. Och då är svårigheten att bedöma när samtycket slutar, säger hon.

I domen det handlar om sänker hovrätten straffet för den 39-årige man som stått åtalad för flera sexbrott mot fyra flickor, bland annat en som varit bosatt i Uppsala, från fyra års fängelse till två och ett halvt år.

Och det som gör det här målet mer svårbedömt än andra sexualbrott är, enligt Ulrika Borg, alltså att det handlar om så kallad BDSM eller användande av makt och smärta i sexuellt syfte, där de inblandade till en början varit med på handlingarna.

– Och när det samtycket, det man går med på, går över i något man inte samtycker till då är det svårt för åklagaren att visa att den tilltalade också ska ha begripit att det inte finns något samtycke längre, säger Ulrika Borg.

Mannen döms nu för våldtäkt, misshandel och barnpornografibrott – och Ulrika Borg, som alltså är målsägarbiträde åt den av flickorna som utsatts för våldtäkt, säger att hon hade hoppats på skärpt straff, men istället blev det nu tvärtom.

– Min klient har berättat om två grova våldtäkter, där hon har blivit kränkt och utsatt både för psykiskt och fysiskt lidande. Situationen som den blir nu är ju att man från hovrätten har dragit ner det hela till en våldtäkt av normalgraden. Det tror jag har med själva situationen att göra, när det gäller det här med samtycke och inte i den typen av sexuell utövning, säger hon