Flykting: Fler borde hjälpas åt att integrera ensamkommande

1:12 min

Uppsalabon Javid, som kom hit som ensamkommande flykting för 3 år sedan, tycker att fler borde bli bättre på att hjälpa ensamkommande att komma in i samhället.

– Försök att pusha dem mer i samhället. Inte bara göra så de sitter på sitt rum, eller bara snackar med sina kompisar som kommer från samma land. Försök att ta in dem mer i samhället, hjälpa till att integrera mer och mer.

Javid har varit i Sverige i tre år nu. Han flydde med sin familj från Afghanistan via Iran, men familjen splittrades och han fortsatte ensam. Ett och ett halvt år var han på flykt.
Nu bor han i en lägenhet i Uppsala, går i gymnasiet och trivs bra.

– Det är helt underbart, jag kan säga att Uppsala är hem för mig. Många härliga människor.

Förutom att plugga så jobbar han extra berättar han, som tolk och på ett boende. Han tycker det är viktigt att komma ut och känna att man är den del av samhället. Och det är nånting som vi alla kan bli bättre på säger han, att hjälpa de som kommer hit och skapa nya möten.

– Ja det är sant, vi kan inte språket. Det är väldigt svårt att kommunicera med varandra. Men om du ger mig en chans, så kan jag prova att jag kan. Det är bara att ge dem chansen. Och språket är nyckeln till ett samhälle.