Migrationsverket planerar fler asylboenden

2:02 min

Migrationsverket har planer på flera asylboenden här i länet. Klart är att det inom några dagar öppnar ett boende på Älby herrgård i Tierp men även i Tobo och i Funbo är boenden på gång.

Och det kommer bli ännu fler, berättar Stewe Simson som är enhetschef på Migrationsverket i Uppsala.
– Migrationsverket jobbar hela tiden med det och efter hand som det blir tillgängligt så är behovet jättestort. Så det kommer, med största sannolikhet, öppna fler boenden i Uppland, säger han.

I går kunde vi höra att 153 asylboendeplatser inrättas på Älby herrgård i Tierp. Men även i Tobo, som också ligger i Tierps kommun, finns planer på runt 200 boendeplatser och i Funbo, utanför Uppsala  för drygt 80 asylsökande.

Invånarantalet i Tierps kommun kommer alltså öka med mer än 350 – och det ställer en del krav på kommunen. Något som kommunalrådet i Tierp Bengt-Olov Eriksson menar att de kommer klara av.
– Vi har ju ganska god beredskap, för det här blev vi förvarnade om redan i förra veckan. Att vi kunde förvänta oss en ganska kraftig tillströmning av flyktingar nu, den närmaste tiden. Så vi har ju mobiliserat våra resurser naturligtvis och inventerat också vilka lokaler vi skulle kunna använda, säger han.

Beroende på hur länge de boende blir kvar så behöver det tillhandahållas skolgång till barn, efter tre veckor, men även här säger Bengt-Olov Eriksson att de är förberedda.
– Vi har kapacitet när det gäller lokaler för skolundervisning, sedan är det klart att vi måste förstärka på lärarsidan.

Finns det resurser för det?
– Vi har en beredskap för att kunna klara det.

Men det är alltså mycket kortare tid än normalt för kommunerna att förbereda sig. I vanliga fall handlar det om månader, berättar Stewe Simson på Migrationsverket, men eftersom det i dag kommer så många flyktingar på en gång så måste det gå fort.
– På ren humanitär, mänsklig nivå så är det här en katastrof större än Sverige har varit med om på jättejättelänge och bland har det nu hänt att vi har kontrakt och buss på plats samma dag. Då har ett boende öppnat och sedan så har vi en buss på väg till det boendet, samma dag. Normala rutiner är ju halvår månader i förväg.