Mordmisstänkte pappan trodde att han testades av Gud

2:14 min

"Jag trodde att jag var den utvalde och att Gud testade mig". Det berättade pappan från Bålsta i dag under mordrättegången, där han står åtalad misstänkt för att ha mördat sin egen dotter.

– Jag tyckte att jag var typ Messias. Jag var den utvalde. Jag vart ju då testad av Gud, tyckte jag, sade pappan under förhöret på förmiddagen i dag i Uppsala tingsrätt.

Pappan berättade under rättegången i dag att han mått dåligt under många år och haft svårt att sova. Och redan för fyra år sedan ska han ha börjat äta narkotikaklassad medicin som han fick utskriven för att kunna somna. När medicinen började hjälpa sämre ökade han dosen och började även ta andra mediciner för att kunna sova.

Så i slutet av juni i år så bestämmer han sig för att sluta med medicinerna eftersom han inte ville vara beroende av dem längre – och den första veckan i juli beskriver han det som att han nästan inte tagit någonting.

Han började snabbt må sämre, kände sig hotad och trodde att någon var ute efter honom. Att det fanns krypskyttar i skogen – och att maten var förgiftad. Något som Gud ska ha sagt genom att tala till honom genom en kompis till dottern.

Den sjunde och åttonde juli sökte han hjälp av läkare i Bålsta och den nionde mådde han så dåligt att han åkte in till psykakuten på Akademiska sjukhuset, men fick åka hem med en plan på uppföljning nästa dag. Och det var även den här dagen, den nionde juli,samma dag som dottern höggs till döds, som han säger att han börjat höra röster i huvudet som han trodde var Gud, och Gud sade åt honom att han skulle döda henne.

– Sedan sade rösten att jag skulle döda min egen dotter, men det gjorde ingenting. Hon skulle inte dö, hon skulle också återvakna. Så jag sprang in i köket och hämtade en kniv, sedan blev det svart.

Pappan minns bara fragment av vad som hände sedan. Dottern dog av knivhuggen, men även hennes mamma och en annan familjemedlem blev skadade. Han har själv ingen klar bild av varför han försökte hugga de andra i familjen, men gissar att rösterna sagt att även de – precis som dottern – skulle få evigt liv.

– Hon skulle ju återvakna då, till ett vaket tillstånd och hon skulle ju bli hel. Hon skulle ju bli helt ren och hamna i ett paradis på jorden. Det känns så sjukt så jag fattar det ju inte själv. Hur man kan bli så lurad. Hur man kan tro så hårt på någonting och göra någonting sådant, berättade pappan.