Vill utreda syskonförturen i skolan igen

0:55 min

Uppsala kommun borde göra om reglerna för hur elever antas till skolan. Bland annat bör man utreda att införa syskonförturen igen för barn upp till tredje klass. Det menar nu allianspartierna.

I slutet av förra året införde Uppsala kommun nya regler för vilka skolor barn tas in på. Idén är att alla barn i grundskolan ska få gå i en skola som ligger rätt så nära hemmet, enligt en regel man kallar relativ närhet. Samtidigt togs syskonförturen bort.

Det här infördes under alliansstyre i den ansvariga nämnden, men alla partier var överens.

Socialdemokraternas Caroline Andersson sa i P4 Uppland i våras att skollagen tvingar kommunen att nu prioritera närhet före syskonförtur.

Men nu har allianspartierna, som nu är i opposition, tänkt om. De menar att skollagen skulle tillåta syskonförtur och vill att kommunen utreder det för barn upp till tredje klass - det skriver de i en debattartikel i UNT idag. De vill också att man ska utreda om en del av platserna på skolor som har en viss profil, kan gå till barn som får göra antagningsprov - så att inte enbart barn som bor nära kan komma in på skolor med exempelvis bild-, eller idrottsprofil.