Richard Jomshof, Jessica Ohlson SD
Richard Jomshof uttalar sig om Jessica Ohlsons framtid i partiet. Foto: Janerik Henriksson / TT samt Uppsala kommun.

SDU:s Jessica Ohlson kan uteslutas ur SD

"Många av oss anser att de redan gjort ett val"
1:17 min

Nu hotar Sverigedemokraterna att utesluta nio personer i styrelsen i partiets gamla ungdomsförbund, SDU. Däribland dess nya ordförande Jessica Ohlson.

– I Sverigedemokraternas stadgar står det att man inte kan vara medlem i SD samtidigt som man är medlem i ett annat politisk förbund. Och eftersom vi har brutit med vårat gamla ungdomsförbund kan man inte vara medlem hos dem, säger partisekreteraren Richard Jomshof.

Det var tidigare i veckan som partiets medlemsutskott skickade brev till de nio personer i styrelsen i det gamla ungdomsförbundet, som samtidigt är medlemmar i Sverigedemokraterna.

Enligt Richard Jomshof har de öppnat uteslutningsärenden mot dessa personer.

Inom kort ska de inkomma med svar på hur de ser på situationen. Partistyrelsen kommer sedan att hantera deras uteslutningsärenden skyndsamt.

Även om personerna lämnar det gamla ungdomsförbundet kan det bli aktuellt med uteslutning säger Jomshof.

– Många av oss anser att de redan gjort ett val eftersom vi var väldigt tydliga innan förbudskongressen vad vi ansåg om det här. Men oavsett vilket så får de en chans att inkomma med svar och frågan kommer att behandlas i partistyrelsen.

Dessutom kommer partisekreteraren skicka ett brev till samtliga vanliga medlemmar som både har medlemskap i ungdomsförbundet och moderpartiet.

– Där uppmanas de helt enkelt att välja, säger Richard Jomshof.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".