Skylt om rökning på skolgård. Foto: Länsstyrelsen
Foto: Länsstyrelsen

Röks på skolgårdarna trots förbud

1:29 min

En ny kartläggning från länsstyrelsen visar att det röks på nästan alla grund- och gymnasieskolgårdar i länet - trots att det varit förbjudet sedan drygt 20 år.

- Det kan se jättebra ut med en skylt där det står "Tobaksrökning förbjuden" men den står på en askkopp. Vilket kan göra att man undrar lite som elev. Det kan även stå "Tobaksrökning förbjuden men om ni måste så gör det i vår rökpaviljong", säger Anna Haid på länsstyrelsen som menar att det är många otydliga besked kring rökningen.

Enligt tobakslagen, som kom 1994, så ska skolgårdar vara rökfria - men på de 41 grund- och gymnasieskolor som länsstyrelsen besökte var det inte så - på alla utom en fanns fimpar i olika utsträckning och vid sina besökt så såg inspektörerna rökning på skolgården på nästan varannan skola. På fyra gymnasieskolor fanns rökrutor - som är förbjudna enligt tobakslagen.

Anna Haid tycker att skolorna måste bli tydligare - och tror att det skulle få effekt.

- Om man lyckas höja upp tobaksdebuten till efter 18 år så är det väldigt få som börjar röka. Då är en viktig del att miljön där barn och ungdomar finns är tobaksfri, säger Haid

Skulle färre ungdomar röka om förbudet på skolorna var tydligare?

- Ja absolut.

Om man är en skola då så hör man att elever ändå röker, vad ska man göra då?

- Då finns det väldigt bra nya metoder som elevhälsan kan jobba med och där kan man få hjälp med att sluta röka, säger Haid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista