Foto: Tova Kurkiala Medbo/Sveriges Radio
Jessica Ohlson. Foto: Tova Kurkiala Medbo/Sveriges Radio

Ohlson utesluts ur SD

1:02 min

SD-politikern Jessica Ohlson från Uppsala utesluts nu från sitt parti efter att hon för några dagar sen, mot partiledningens vilja, valdes till ny ordförande för partiets ungdomsförbund.

Reaktionen blev snabb från Sverigedemokraternas ledning efter att SDU trotsade moderpartiet och valde Jessica Ohlson till ordförande. Jessica Ohlson berättar för TT att både hon och hela förbundsstyrelsen i SDU, totalt 15 personer, i går fick ett brev från partiets ledning där de uppmanas att gå ur partiet, och att om de inte gör det kommer de att uteslutas.

Ohlson och de övriga i ledningen för det som har varit partiets ungdomsförbund har kommit i konflikt med partiledningen i vad som tycks både handla om ideologiska skiljaktigheter och personkonflikter. Ideologiskt har SDU-arna av ledningen anklagats för att mer företräda en nationalistisk linje än en socialkonservativ.

Jessica Ohlson är också politiker i Uppsala i både kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Det är oklart vad som kommer att hända med de uppdragen. När uteslutningen ur partiet gått igenom kan hon inte sitta kvar som partiföreträdare i de församlingarna, men eftersom de platserna är personliga skulle hon kunna sitta kvar som politisk vilde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista