Jessica Ohlson, ny förbundssekreterare för SDU. Foto: SDU
Jessica Ohlson, ny förbundssekreterare för SDU. Foto: SDU

Jessica Ohlson kan bli politisk vilde i Uppsala

1:24 min

SDU:s ordförande Jessica Ohlson uteslöts nyligen ur Sverigedemokraterna och det innebär att hon inte kan företräda partiet i kommun- och landstingsfullmäktige.

Jessica Ohlson och de övriga i SDU:s styrelse har efter den växande konflikten med Sverigedemokraternas ledning fick valet att lämna antingen ungdomsförbundet eller partiet, och Jessica Ohlson valde då att stanna kvar i ungdomsförbundet där hon nyligen valdes till ordförande.

Det gör att hon inte längre kommer att kunna företräda partiet i kommun- och landstingsfullmäktige, men om hon vill har hon möjlighet att sitta kvar som politisk vilde.

- Jag kommer att föra en dialog med kommun- och landstingsfullmäktigegruppen, så får vi gemensamt komma fram till hur vi ska göra. Jag har ingen ambition att göra nåt annat än att driva en sverigedemokratisk linje i de båda fullmäktigeförsamlingarna, säger Jessica Ohlson.

Är det tänkbart för dig att sitta kvar som politisk vilde och driva sverigedemokratisk politik på det sättet?

- Som sagt, där kommer jag att ha en dialog med gruppen där vi gemensamt ska komma fram till vad som är bäst.

Så, hur kommer då Sverigedemokraterna i Uppsala att agera?

- Det är ytterst Jessica Ohlson som själv avgör det. Hon är vald på folkets mandat, och om hon vill sitta kvar hela mandatperioden som politisk vilde så kommer hon att kunna göra det. Men vi kommer att ha en kontakt och dialog med henne så att samarbetet ska vara så bra som möjligt, säger Simon Alm, som är gruppledare för partiet i kommun- och landstingsfullmäktige.

Hur ser du på att Jessica Ohlson lät sig väljas till SDU-ordförande trots att det stod klart att partiet kraftigt motsatte sig det?

- Det är tråkigt att det är en person som är en del i vår verksamhet lokalt som kommit på kant med partiledningen, men vi står självklart bakom partiledningen även i de här ärendena. Vi får se hur partiledningen gör nu, det här är ju ett personärende som är påbörjat men ännu inte avslutat, säger Simon Alm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista