Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Kärnkraften ska granskas av andra EU-länder

1:44 min

EU:s medlemsländer ska gemensamt börja granska varandras kärnkraftssäkerhet och de företag som driver kärnkraftverken blir ensamt ansvariga för säkerheten. Det är två av de lagskärpningar kring kärnkraft som 2017 ska införas i hela EU efter olyckan i Fukushima.

-Det har visat sig på många områden inom säkerhetsarbete att man får det bästa resultatet om man tar tillvara erfarenheter, inte bara från sig själv, säger Ingemar Lund är rådgivare på strålsäkerhetsmyndigheten. Det handlar om att man gemensamt granskar varandras system, och inte bara sitt eget.

En annan lagskärpning handlar om att den operatör som driver ett kärnkraftverk, exempelvis Forsmark kraft AB, nu ska bli ensamt ansvarig för säkerhetsarbetet, och inte som tidigare kunna delegera det till exempelvis de leverantörer som tillverkar utrustning till kraftverken. Anledningen är att ingen ska smita undan ansvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista