Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Grönsaker. Foto: Malin Randeniye.
Grönsaker. Foto: Malin Randeniye.

Bygdegårdsföreningen i Husby-Långhunda satsar på närproducerat

"Det handlar om ekologisk- social och ekonomisk hållbarhet"
0:51 min

Producerar grönsaker som säljs på torghandeln i Knivsta.

Boo Östberg som bor där är involverad i projektetImorse berättade vi om byn Oxsätra där bygden räddade sin matbutik genom att själva driva den. I Husby-långhundra utanför Knivsta bestämde sig bygdegårdsföreningen för att se vad de kunde börja producera själva.

- Sårbarheten i Sverige är jättestor idag och mer än 50 procent av våra livsmedel importeras. Efter tre, fyra dagar så är butikshyllorna tomma om vi inte kan importera från andra delar av världen, säger Boo Östberg som är fritidspolitiker för Centerpartiet i Knivsta och som bor i Husby-Långhundra.

Bygdegårdsföreningen undersökte vad de skulle kunna producera lokalt och valde några områden som de satsade på. 

- Det finns en grupp som arbetar med att starta en handelsplats i Husby-Långhundra. Tanken är att det ska vara en mötesplats för människor, varor och tjänster. Man kan träffas och ta en fika, handla mat eller tanka bilen.




Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".