Sjukhusmat och överläkare Bengt von Zuhr Mûhlen
1 av 2
Överläkare Bengt von Zuhr Mûhlen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala anser att sjukhusmaten är viktig för patienterna. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT, Anna Larsson/Sveriges Radio.
Kvinna sitter på sjukhussängen med matsedeln framför sig.
2 av 2
Vården och personalen har varit bra, men maten är under all kritik, säger Sol-Britt. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio.

Maten på Akademiska sjukhuset ett problem för vården

2:05 min

Maten på Akademiska sjukhuset i Uppsala har varit en följetong de senaste åren, och fortfarande väntar man på en utredning av hur patienternas mat ska lagas. 


Under tiden fortsätter patienterna att äta mat som lagas i ett centralt kök i Västerås - samtidigt som kraven på hur sjukvården arbetar mot undernäring hos patienterna skärpts.
Sol-Britt från Helsingborg har legat i två veckor på Akademiska sjukhuset i Uppsala och hon är inte nöjd med maten:
– Vad jag reagerade på var att, ursäkta uttrycket, portionerna såg äckliga ut, säger Sol-Britt som vårdas på Akademiska sjukhuset i Uppsala efter en transplantation. Hon arbetar själv i storkök och vet att mat till många kan vara en utmaning, men att man inte behöver överkoka grönsaker eller misshandla råkosten.

– Jag är kanske extra gnällig och så, eftersom jag jobbar med det, men jag beställde en extra råkost, och det var nog minst en vecka sedan den var fräsch, säger hon.

Varje dag serveras 73 000 måltider till patienter på svenska sjukhus. Men på senare år har matkvaliteten kritiserats och kraven på att tillagningskök ska finnas på sjukhusen har ökat. Den 1 januari skärpte också Socialstyrelsen sina föreskrifter om undernäring på sjukhus. Det innebär att hälso- och sjukvården nu måste ha rutiner för att förebygga, upptäcka och behandla undernäring.

– Det viktigaste är ju att man motverkar den undernäring som kan finnas innan patienten kommer till sjukhuset eller som sjukvården bidrar till genom fasta, undersökningar och operationer, säger överläkare Bengt von Zuhr Mûhlen vid Akademiska sjukhuset. 

Patienterna på Akademiska sjukhuset får mat som lagas närmare sju mil bort i ett centralt kök i Västerås. På andra håll i landet är situationen likartad. 

-- Man vet med säkerhet att bra näringsriktig mat med bra sammansättning bidrar till bättre sårläkning, mindre infektioner och i förlängningen också bättre överlevnad och på lång sikt lägre kostnader. Alla tillstånd som får komplikationer kostar egentligen mycket mer, säger Bengt von Zuhr Mûhlen.

-- Maten är ju precis lika mycket värd som medicinen. Det är ju den som går hand i hand med orken som gör att man går vidare och blir bra, säger Sol-Britt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista