På Hvidovre sjukhus kan patienterna beställa från en diger meny. Foto: Hvidovre Hospital
1 av 9
I Köpenhamn kan patienterna beställa från en diger meny. Foto: Hvidovre Hospital
Produktionschefen Jan Bannebjerg bekräftar att nästan all mat lagas a la minute. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
2 av 9
Produktionschefen Jan Bannebjerg bekräftar att nästan all mat lagas a la minute på Hvidovre Hospital
Servicechefen Mette Luplau Gliese: Det är lite dyrare med tillagningskök än plastlådor. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
3 av 9
Servicechefen Mette Luplau Gliese: Det är lite dyrare med tillagningskök än plastlådor, men det slängs mindre.
Patienterna ringer in sina matbeställningar till sjukhusköket. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
4 av 9
Patienterna ringer in sina matbeställningar till sjukhusköket.
Sjuksköterskan Bente Ladegaard anser att patienterna äter mycket bättre nu med nya köket. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
5 av 9
Sjuksköterskan Bente Ladegaard anser att patienterna äter mycket bättre nu med nya köket.
Winnie Rosendal kallskänka på Hvidovre Hospital bjuder på smörrebröd. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
6 av 9
Winnie Rosendal kallskänka på Hvidovre Hospital bjuder på smörrebröd.
Kycklingen steks i köket och en stund senare ligger den på patientens tallrik. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
7 av 9
Kycklingen steks i köket och en stund senare ligger den på patientens tallrik.
Anton Pottegård anser att maten på BB håller riktigt bra klass. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
8 av 9
Anton Pottegård anser att maten på BB håller riktigt bra klass.
Bent Møller Berentsen kommer att sakna den goda maten när han far hem. Foto: Johan Bergendorff / Sveriges Radio
9 av 9
Bent Møller Berentsen kommer att sakna den goda maten när han far hem.

À la carte-mat på sjukhus i Danmark inspiration för Akademiska

Världens bästa offentliga sjukhusmat på Hvidovre hospital?
6:50 min

För att komma fram till hur patienterna vid Akademiska sjukhuset ska få så bra mat som möjligt har en utredning vid landstinget bland annat besökt fyra andra sjukhus där patienterna är nöjda med maten. Ett av sjukhusen är Hvidovre i Köpenhamn, där maten lagas på beställning.

När Stockholm och Uppsala upphandlade sjukhusmat från storkök miltals bort i portionslådor eller uppvärmd och sönderkokt, så väckte det kraftiga protester, både från patienter och personal. Nu står flera svenska storsjukhus i färd med att bygga nya tillagningskök. Landstingspolitiker har åkt till bland annat Danmark för att lära av ett sjukhus i Köpenhamn där patienterna kan beställa från en À la carte-restaurang vad de vill äta och där maten får högsta smakpoäng.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".