Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Nytt patientkök vid Akademiska 2017

"Kökspersonalen bör ansvara för maten ända till patienten"
0:58 min

Ett nytt kök för patientmat på Akademiska sjukhuset kan förhoppningsvis invigas 2017. Det tror miljöpartiets landstingsråd Johan Edstav, som håller i den grupp som utreder patientmaten.

Under tiden fortsätter patienterna att äta mat som lagas i ett centralt kök i Västerås.

Utredningsgruppen har bland annat besökt fyra andra sjukhus där patienterna är nöjda med maten och en sak de tar med sig från studiebesöken är att det verkar vara viktigt att kökspersonalen ansvarar för maten ända fram till patienten, säger Johan Edstav:

– Idag är det vårdpersonalen som tar hand om vårdpersonalen som tar hand om maten när man kommer till själva vårdavdelningen och vi kan konstatera att det inte är optimalt. Dessa fyra exempel visar tydligt på att om personalen som ansvarar för maten också gör det fram till patienten så får man en bättre funktion på maten och också en bättre upplevelse hos patienterna.

Blir det så nu då i Uppsala?

– Det är mycket möjligt att vi försöker lära av de här sjukhusen, vad de lärt för att få en nöjd patient när det gäller just maten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".